Skip to main content
linoleumsnede Dijkstoel van Salland

linoleumsnede Dijkstoel van Salland 

TECHNIEK

Linoleumsnede
“Dijkstoel van Salland”
2020

inkt op biotop papier
prentmaat 9 x 16 cm

oplage 155

verhuiskaart

HET VERHAAL

Februari 2020 verhuisde ik van Zwolle naar Wijhe. Aan de rand van het dorp, aan de Jan Meesterweg is nu mijn nieuwe atelier te vinden. Nog niet alles was op orde, maar het eerste prentje rolde alweer van de pers. Een speciale prent om onze/mijn verhuizing aan te kondigen.

Wanneer je iets verder onze straat in loopt, over de dijk, dan zie je de dijkstoel van Salland, een klein gebouwtje van het waterschap dat gebruikt werd voor de opslag van materiaal. Het gebouw is een rijksmonument met deze omschrijving:
“Onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond (XIX A) onder pannen schilddak en voorzien van gietijzeren goten op klossen. Het geheel is opgetrokken uit baksteen, is voorzien van een geteerde plint en hoekblokken, geschilderde. De gepleisterde achtergevel is uitgerust met 4 muurnissen, waarvan de onderste twee getralied zijn en een strokendeur; de voorgevel is voorzien van twee vensters, waarboven het opschrift: DIJKSTOEL VAN SALLAND 3DE ROT. In de korte gevels dubbele strokendeuren, staafankers . (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)”

Maar het meest prominent is de mooie dubbele bomenrij langs deze weg.