Skip to main content
houtsnede bij nacht

houtsnede bij nacht

TECHNIEK

Houtsnede “bij nacht”
12 x 12,5 cm
2 drukgangen

uitverkocht

HET VERHAAL

Schilderijen met alleen donkerblauwen, zwarten en heel weinig lichte tonen hebben in musea altijd een grote aantrekkingskracht op mij. Al tijden liep ik daarom met het idee rond om iets te gaan doen met een heel donker onderwerp, bijvoorbeeld met beelden van een volle maan bij nacht of nachtelijke bomen. Ik besloot er een houtsnede van te maken. En dan als experiment eens in de omgekeerde volgorde. Dus niet drukken van licht naar donker, maar van donker naar licht. Voor deze prent ben ik daarom begonnen, nadat ik de tekening op de plaat had gemaakt, met het afdrukken van de onbesneden houtplaat met een donkerblauwe/zwarte inkt.

Nadat van de hele oplage de ondergrond was gedrukt ging ik verder met het uitsnijden van de afbeelding van de boom. Ook hierbij moest ik nu andersom denken omdat ik normaal gesproken de boom zou laten staan en de lucht weghaal. Maar omdat ik de boom nu in silhouet – zwart – gedrukt wilde hebben sneed ik hem nu weg. Op deze manier kun je hele fijne lijntjes maken van de boomtakken.

En toen volgde de spannendste stap van dit experiment, de 2e drukgang, zou de lichte inkt goed zichtbaar zijn op de donkere ondergrond? De lucht wilde ik een verloop geven van lichtblauw aan de horizon naar blauw bovenin de lucht. Wanneer je deze kleuren over de houtplaat rolt ziet het er heel licht uit, vervolgens gedrukt op de donkere ondergrond kreeg het echter precies de sfeer die ik voor ogen had.